luni, 15 octombrie 2012

Scaunul cu rotile care urcă scările, cel mai recent robot inventat de japonezi


Revenim cu un nou articol din seria „Invenții japoneze” și vă prezentăm un nou robot dezvoltat de japonezi.

La Institutul de Tehnologie din Chiba, un grup coordonat de Shuro Nakajima a dezvoltat un scaun cu rotile-robot care poate urca trepte.

Robotul poate face o varietate de mișcări utilizând cele patru roți și cinci osii. Acesta merge, normal, pe roți, dar când întâlnește o treaptă sau un șanț poate trece peste obstacol folosindu-și picioarele. Tot ce trebuie să facă utilzatorul este să-i spună în ce direcie să meargă, prin intermediul unui joystick. Robotul evaluează în mod automat terenul din prejur și se mișcă ca atare. De asemenea, când merge pe teren inegal, robotul controlează scaunul pentru a-l nivela.

„Robotul are senzori pe picioare pentru a detecta dacă ceva se află în apropiere. Mai mult, acesta poate vedea cât de departe se află de o treaptă. Totodată, are o varietate de senzori și îi utilizează în combinație pentru a evalua înălțimea treptei. Chiar dacă senzorii sunt eronați, iar roțile ating un obstacol, torsiunea roatei poate varia iar robotul poate folosi asta ca back-up. În acest mod, robotul poate detecta suprafața drumului în mod sigur.”

„Când un senzor detectează o treaptă, robotul calculează dacă poate ridica piciorul respectiv. Nu-și poate ridica picioarele imediat, așa că sistemul de conducere din spate face mișcări preparatorii pentru a câștiga stabilitate. Când roțile pot fi ridicate stabil, robotul își ridică picioarele.”

În plus, acest robot îți poate alinia roțile și extinde stabilizatorii către dreapta și stânga, permițându-i să se învârtă. Aceasta ușurează întoarcerea, chiar și într-un spațiu îngust.

„Am preferat să utilizăm roți, pentru că tipul acesta de vehicul va merge, în principal, pe suprafețe pavate regulat. Cea mai eficientă metodă de deplasare pe suprafețe pavate este prin utilizarea roților, precum o mașină. Așa că, acest robot folosește roți, dar acestea pot deveni picioare.”

Deocamdată, acest robot este prezentat drept concept, dar în următoarea etapă va fi testat de o varietate de persoane pentru a se analiza experiența utilizatorului.

În continuare, urmăriți un videoclip pentru a vedea scaunul-robot în acțiune:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More