sâmbătă, 19 mai 2012

Istoria Anime

Spirited Away

Dacă eşti iubitor al Japoniei, este imposibil să nu-ţi placă anime-urile şi benzile desenate manga - două caracteristici esenţiale ale poporului nipon. Ceea ce vom încerca încontinuare este să relatăm doar o parte din istoria anime-ului, aceasta fiind mult prea vastă pentru a fi acoperită de un simplu articol informativ.

Anime (în japoneză アニメ) este o abreviere a cuvântului englez “animation” (animaţie) şi desemnează orice film de animaţie produs în Japonia. La baza acestor desene stau aşa numitele benzi desenate “manga”. Deşi este considerat un gen (ca drama, comedia şamd), de fapt animeul este o formă de artă care include toate genurile din literatură şi cinematografie. Ca dovadă, marea admiraţie a poporului janonez pentru acestea. În 2001 filmul anime “Spirited Away” întercând filmul “Titanic”. La început, anime-urile erau desenate manual, însă după apartiţia calculatorului aceste tehnici s-au generalizat, ducând la o mare dezvoltare a acestora. Au început să fie difuzate la televizor, în producţii cinematografice, în jocuri pentru calculator, în publicitate şamd. Creşterea popularităţii anime-urilor a început din 1970. Cele mai îndrăgite anime-uri sunt cele ale lui Osamu Tezuka, supranumit „zeul manga”. Munca sa şi a altor pionieri în acest domeniu au inspirat elementele şi caracteristicile fundamentale ale anime-ului de azi.

În anime, accentul cade pe expresiile faciale ale personajelor pentru a exprima stări emoţionale şi gânduri, iar de aceea în multe anime-uri personajele sunt desenate cu ochii mari.

Gravitation
În anime-uri sunt întâlnite toate genurile tipice cunoscute, inspirate din poveşti, nuvele sau filme: acţiune, aventură, comedie, dramă şi science fiction. Dar mai există şi unele genuri specifice, de exemplu: shonen-ai, shojo-ai şi altele.

Shojo (sau shoujo) este termenul japonez pentru “domnişoară” sau “fată”, preluat din limba chineză şi se referă la fetele tinere (cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani). Genul Shojo de obicei este îndreptat spre vizionarea de către fete. Exemple din aceasta categorie sunt: Kaleido Star, Read or Die, Kiddy Grade etc.

Shonen (sau shounen) este termenul japonez pentru “băiat”, literar înseamnă “ani puţini” şi se referă în general la copii cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani. Exemple de anime din aceasta categorie sunt:. Uraboku, Gravitation, Junjou Romantica, Loveless etc.

Anime-urile cu roboţi precum seriile Gundam şi Macross au devenit cunoscute în anii ’80, stilul robotic fiind cel mai comun în Japonia şi restul teritoriilor. În această perioadă genul anime devine mai popular în main-streamul japonez (deşi mai puţin ca seriile manga) şi cunoaşte o expansiune în producţie. Seriile anime cunosc expansiunea în magazinele de peste ocean în anii ’90 şi chiar mai mult după anul 2000. În ultimii ani, tehnicile asistate de calculator și grafica 3D, au început să fie folosite şi la crearea filmelor şi serialelor anime. Recent, s-a dezvoltat un alt gen de anime, şi anume, cel psihologic, precum Death Note sau Code Geass.

Cam atât deocamdată, ca să nu părem plictisitori, dar revenim cu noi informaţii despre caracteristicile vizuale, designul personajelor şi tehnici de animaţie ale anime-urilor! Banzaaaai!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More