vineri, 4 mai 2012

Hideto Matsumoto, chitaristul cu păr roz


În fiecare an, pe 2 mai, Japonia îl celebrează pe Hideto Matsumoto, cunoscut mai simplu hide, o personalitate importantă şi reprezentativă atât pentru rockul japonez, cât şi pentru scena Visual Kei. În această zi, fanii din întreaga lume participă la diverse festivităţi, concursuri şi concerte organizate în cinstea lui.

Hideto Matsumoto a avut, şi încă are, o imensă influenţă asupra multor trupe, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi chitarişti japonezi. Deşi nu a fost compozitorul principal al trupei X JAPAN, este până în ziua de azi cel mai cunoscut membru, datorită prezenţei sale pe scenă, a hainelor excentrice şi colorate, dar în special datorită faptului că era un chitarist excepţional. Mulţi chitarişti japonezi, cum ar fi Shun (DuelJewel), Naoto (DEATHGAZE), Ruiza (D), Reo (Lynch.), Syu (Galneryus), Teru şi Hizaki (Versailles), Hitsugi (Nightmare), Miya (MUCC) şi-au început cariera după ce l-au descoperit pe hide, luându-l ca model şi dorindu-şi să ajungă nişte chitarişti la fel de buni ca el. 

A ajuns să fie respectat pentru muzica creată de el, ce continuă să trăiască înăuntrul celor ce o ascultă, prin stilul unic abordat. Costumaţia sa excentrică, plină de culori luminoase, dar şi părul vopsit într-o nuanţă intensă de roz i-a şocat pe mulţi fiind ceva nou, ceva original, ceva ce capta atenţia. Împreună cu ceilalţi membrii de la X JAPAN, trupă din care a făcut parte timp de zece ani, a reprezentat punctul de pornire al multor trupe celebre în ziua de azi, cum ar fi MUCC, Nightmare, SKULL, DaizyStripper, The GazettE, Defspiral, Lynch., VIDOLL, heidi. şi mulţi alţii. Mulţi muzicieni japonezi din ziua de azi îşi doresc să ajungă la fel de respectaţi, să influenţeze la rândul lor alţi artişti şi să aducă ceva nou în scena muzicală japoneză, asemeni lui hide. Pe lângă activitatea sa de chitarist în trupă, s-a ocupat şi de compunerea câtorva melodii, cum ar fi „Celebration”, „Joker” şi single-ul „Scars”.

Asemeni tuturor membrilor X JAPAN, după ce trupa s-a destrămat, s-a concentrat pe o carieră solo, formând mai apoi o nouă trupă numită Zilch, în 1996, compusă în mare parte din artişti americani şi britanici. Deşi un chitarist de succes, experimentat în stilul heavy metal abordat de X JAPAN, în cariera sa solo a reuşit să creeze sunete alternative, aproape sălbatice, dar atrăgătoare, ce i-a şocat pe mulţi, dar i-a şi impresionat în mod plăcut. Cu aceste sunete unice şi specifice lui, a ajuns în centrul atenţiei în anii 90, iar melodiile scrise de-a lungul carierei sale solo sunt variate în stil şi foarte fascinante. Cel mai cunoscut şi reprezentativ single din cariera sa solo este „Pink Spider”, numit aşa după porecla dată artistului de colegul său de la X JAPAN, Yoshiki Hayashi. Single-ul a fost lansat pe 13 mai 1998, la unsprezece zile după moartea sa. A ajuns pe primul loc în Oricon charts (Billboard-ul japonez) şi s-au vândut peste 500.000 de copii în săptămâna lansării, pentru ca la sfârşitul anului să depășească 1milion de copii vândute, devenind al unsprezecelea cel mai bine vândut single al anului.

Moartea sa, din 2 mai 1998, a fost considerată o sinucidere de către autorităţi, dar prietenii săi apropiaţi şi familia nu au fost de acord, fiind de părere că nu a fost ceva intenţionat. Fie că a fost sinucidere sau nu, în acea zi Japonia a pierdut cu siguranţă un mare artist, un om excepţional. Înmormântarea a avut loc pe 7 Mai 1998 la templul Tsukiji Hongan-ji din Tokyo, unde s-au strâns peste 50.000 de fani, confuzi şi trişti.


Nu doar artiştii ce au colaborat cu el de-a lungul anilor au fost devastaţi de moartea sa, ci şi fanii săi. Datorită festivităţilor, concertelor şi concursurilor organizate anual în Japonia, hide nu a fost uitat nici după 14 ani de la trecerea sa în nefiinţă, iar fanii împodobesc mormântul său cu buchete de flori, figurine şi păpuşi ce îl înfăţişează. Pe 30 martie, fosta agenţie a lui hide, HEADWAX, a început proiectul We ♥ hide “I tried it Contest” în colaborare cu popularul site de streaming, NicoNico Douga. Fanii au putut crea filmuleţe în care să îşi arate talentul şi dragostea lor pentru hide într-un mod cât mai original. Premiile au fost pe măsura efortului depus: o replică a celebrei chitări galbene cu inimoare roşii, „Yellow Heart”, hanoracul purtat de hide la filmarea videoclipului melodiei „ROCKET DIVE”, şi un set format din opt figurine reprezentând chitările faimosului muzician. 

Hideto Matsumoto şi-a lăsat cu siguranţă amprenta asupra lumii şi nu v-a fi uitat mult timp de acum încolo. De-a lungul anilor, mulţi artişti şi fani au fost inspiraţi de el, i-au dedicat o mulţime de cântece şi concerte, ţinându-l astfel în viaţă. Dacă nu aţi ascultat până acum nici o melodie compusă de hide, vă propun să încercaţi Pink Spider, de care am pomenit ceva mai sus:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More