joi, 17 mai 2012

Mișcarea Visual Kei - culoare și extravaganță în muzica japoneză

Dir en Grey

Visual Kei, unul dintre cele mai cunoscute curente printre muzicienii japonezi, a reuşit de-a lungul anilor să câştige din ce în ce mai mulţi fani, atât în Japonia cât şi în alte ţări, datorită machiajului strident folosit de artiştii ce aparţin acestui curent, a coafurilor complexe şi colorate, dar şi a costumaţiilor extravagante ce par a fi scoase dintr-o piesă de teatru cu personaje fantastice.

Acest curent a apărut în anii 80, având ca trupe reprezentative X Japan, GLAY, D’erlanger, Shazna, Buck-Tick, Dead End şi mulţi alţii. Trupe representative pentru acest curent, dar apărute mai târziu sunt şi Malice Mizer, Kuroyume, Penicillin şi Luna Sea. Nu trebuie însă confundat cu un gen de muzică, nici cu o ramură a rockului japonez, deoarece accentul se pune pe înfăţişarea extravagantă a artiştilor, şi nu pe genul de muzică pe care îl cântă. De aici şi denumirea de „Visual Kei”, termenul 系 (Kei) însemnând „sistem” sau „tip” în Japoneză. 

Malice Mizer
Mulţi artişti japonezi, cum ar fi Yoshiki Hayashi, susţin că Visual Kei nu este neapărat un stil, ci mai degrabă o „libertate”, o cale de a te exprima, de a te descrie pe tine însuţi. În acelaşi timp, alţi artişti, precum Miyavi, nu sunt de aceeaşi părere, susţinând că, în ciuda faptului că a fost puternic influenţat de Visual Kei, de-a lungul anilor acest curent a început să îl „limiteze” şi să nu îi mai ofere atât de multă libertate de exprimare.

Visual Kei a început să se răspândească mai mult abia prin anii 2000, dar chiar şi astăzi, mulţi artişti încă încearcă să facă acest curent cât mai răspândit şi apreciat şi în alte ţări, nu doar în Japonia, organizând cât mai multe concerte în străinătate. Una dintre cele mai mari contribuţii în acest sens a fost a vocalistului de la Color, Hiroshi Tomioka, cunoscut şi ca „Dynamite Tommy”, care în 1986 şi-a înfiinţat propia casă de discuri independentă, numită „Free-will”.

În cadrul acestui curent există o gamă largă de imagini vizuale. Există trupe şi artişti ce preferă costumele flamboaiante, complexe, accesorii care mai de care mai deosebite, machiaj strident şi păr vopsit. Aceste stiluri variază de la un aspect mai gotic şi întunecat, la unul chiar feminin şi drăguţ. Unii artişti preferă să îşi creeze chiar roluri, transformând fiecare concert într-un adevărat spectacol ce se axează nu doar pe muzică, ci şi pe costumaţie şi prezenţă scenică. De asemenea, există artişti Visual Kei ce nu pun atât de mult accent pe aspect şi preferă să fie mai subtili, nu atât de şocanţi. Din acest motiv, curentul poate fi împărţit în mai multe ramuri, cum ar fi:
  • Angura Kei. Termenul „angura” reprezintă varianta prescurtată a cuvântului „undeground”, iar artiştii Angura Kei adoptă o atitudine mai sumbră, îmbrăcându-se mai formal, în kimonouri tradiţionale, uniforme japoneze sau pur şi simplu costume. Printre cele mai cunoscute trupe Angura Kei din acest moment se numără Kagrra, heidi., KYOKUTOU GIRL FRIEND, Awoi, inugami circus-dan, şi mulţi alţii;
  • Kote Kei, (uneori scris şi ca KoteKote Visual Kei, Kotekote Kei, KoteKote sau simplu Kote) este de obicei descris ca „Visual Kei tradiţional”. Artiştii Kote Kei poartă costume detaliate şi complexe, şi coafuri stridente. Acest curent încorporează trei idei de bază: bizar, decadenţă şi estetică. Printre trupele reprezentative se numără Megaromania, Kiryu, EREMIA, Dio – Distraught Overlord, Metis Gretel, boridaea, Phantasmagoria;
  • Eroguro Kei, ce îşi are denumirea din termenii „erotic” şi „grotesc”, pune accentul pe erotism, corupere şi decadenţă. Dintre trupele Eroguro Kei menţionam MERRY, cali≠gari, Dir en Grey;
  • Nagoya Kei este, de obicei, considerat mai sumbru şi mai întunecat decât celelalte ramuri. Artiştii Nagoya Kei pun mai puţin accent pe costume şi machiaj, şi mai mult pe compoziţii elaborate. Unele dintre trupele clasificate ca Nagoya Kei sunt Silver~Rose, DEATHGAZE, lynch., Deadman, Merrz Go Round;
  • Oshare Kei, spre deosebire de curentele enumerate mai sus, se axează pe costume colorate, accesorii drăguţe, melodii pozitive. Stilul acesta este colorat şi vibrant, asemănător cu decora. Ca trupe, îi menţionăm pe cei de la An Cafe, SuG, LM.C, AYABIE, Irokui, Oyuugi Wagamama-dan x PaRADEiS.
Acestea sunt ramurile mai importante, dar pe lângă ele mai există şi Elegothic Kei, Iryō Kei, Koteosa Kei, Kotevi Kei, Kurafu Kei, Kurofuku Kei, Nomuro Kei, Toroteru Kei etc.

Megaromania

Visual Kei este însă un curent „undeground”, multe din trupele acestui curent pierzându-şi această imagine şocantă de-a lungul timpului. În ciuda faptului că multe din aceste trupe sunt mai degrabă independente şi încep cu un look foarte strident şi şocant, pe măsură ce devin mai populari, mai apreciaţi, majoritatea trupelor Visual Kei tind să îşi piardă imaginea iniţială puţin câte puţin, astfel încât abia îţi mai poţi da seama că au fost o trupă Visual Kei la început.

Acest lucru s-a întâmplat cu multe trupe faimoase cum ar fi X JAPAN şi LUNA SEA, care au început iniţial cu o înfăţişare elaborată ce cuprindea mult machiaj şi păr colorat, dar au renunţat la ea treptat, pentru o imagine mai serioasă. Desigur că există şi excepţii, cum ar fi Malice Mizer, care au devenit foarte populari şi apreciaţi de-a lungul timpului, fără a renunţa la imaginea iniţială. Acest lucru se întâmplă însă destul de rar, deoarece majoritatea persoanelor găsesc acest stil prea şocant şi „anormal”.

Pătrunzând în cultura populară, Visual Kei a devenit o forţă motrice în lumea modei japoneze. Astfel au apărut trupe şi artişti care nu se încadrează neapărat în acest curent, dar încorporează elemente Visual Kei în aspectul lor.

În ciuda faptului că majoritatea trupelor Visual Kei sunt trupe de rock japonez, există artişti şi trupe ce nu aparţin acestui gen muzical dar fac parte din curent. De aceea, nu te poţi baza pe aspectul unei trupe ca să spui ce gen de muzică cântă trupa respectivă. Fiecare artist are propia definiţie a acestui curent, şi deşi majoritatea se îndepărtează de el pe măsură ce avansează în carieră, este în continuare punctul de pornire al multor artişti japonezi.

Vouă ce impresie v-a făcut acest curent?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More