marți, 6 martie 2012

Japonezul care a cucerit lumea


Probabil cel mai de succes scriitor japonez la ora actuală, Haruki Murakami, face vâlvă în lume cu ultima sa carte intitulată 1984.

Deși lansată în Japonia în 2009, traducerea în engleză a cărții a fost publicată de abia în toamna anului trecut. Așteptarea a fost atât de mare, încât librăriile londoneze și americane și-au deschis porțile la miezul nopții pentru a primi numărul mare de cumpărători.

Romanul, al cărui titlu este scris 1Q84 (9 se citește Q în japoneză), prezintă povestea de dragoste dintre un romancier și o ucigașă în serie aflați în universuri paralele și care își caută drumul unul spre celălalt. În același timp, romanul este o meditație asupra fanatismului și asupra violenței pe care acesta o provoacă. Nu în ultimul rând, 1Q84 ridică o întrebare asupra existenței libertății, indiferent de formele ei de expresie. Din roman nu lipsesc temele specifice lui Murakami – dragosea, singurătatea, și personajele enigmatice și agitate de emoții intense.

Murakami și-a descris romanul drept opera sa cea mai ambițioasă, creat ca o opoziție la cartea lui Geroge Orwell, prin viziunea asupra trecutului fără a lăsa din vedere viitorul.

Povestea care se întinde pe 1000 de pagini și este împărțită în 3 volume, a avut un succes imens în Japonia, unde stocul s-a vândut încă din prima zi de lansare, iar în prima lună s-a vândut peste un milion de copii. În Franța, romanul a fost publicat în august 2011, în 70.000 de exemplare care s-au epuizat din prima lună.


Foto de Gasper Tringale

Succesul lui Murakami este unul fără precedent, nici un alt scriitor japonez reușind o astfel de performanță. Propietarii  britanici de librării spun că un astfel de succes este caracteristic cărților destinate adolescenților și că japonezul este unic la momentul actual. Totodată, site-ul Goodreads a desemnat 1Q84 drept romanul anului 2011 la secțiunea Best Fiction.

Cărțile lui Murakami au fost traduse în 42 de limbi și au devenit best-sellere peste tot în lume, în țări precum Corea de Sud, Australia, China, Italia sau Germania.

În România, toate cele trei volume ale romanului 1Q84 au fost publicate la editura Polirom, în traducere de Iuliana și Florin Oprina, cel de-al treilea volum fiind publicat chiar la începutul acestui an.

Urmărește trailerul britanic pentru 1Q84


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More